Banke će vratiti preplaćeni novac od opomena uz kamate!

Bez autora
Jun 12 2013

PBZ i Hypo banka vratit će novac koji su svojim klijentima prenaplatile po osnovi opomena, i to uz zatezne kamate. Proizlazi to iz prijedloga mjera te dvije banke, koje je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila na svojim internetskim stranicama. Mjere PBZ-a i Hypo banke rezultat su nadzora koji je HNB 21. prosinca 2012. pokrenuo protiv šest banaka. Središnja je banka željela utvrditi radi li se ovdje o zloporabi vladajućeg položaja. Banke su, naime, svojim internim aktima u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. mijenjale uvjete opominjanja dužnika koji kasne s podmirivanjem svojih dospjelih obveza po kreditima te njihovih sudužnika i jamaca. Pritom su mijenjale cijene naknada po opomenama, a skraćivale su i rokove opominjanja neurednih dužnika sa 30 na 20 dana. Sve je to za posljedicu imalo veći iznos naplaćenih iznosa naknada.

Banke će vratiti preplaćeni novac od opomena uz kamate!PBZ i Hypo banka vratit će novac koji su svojim klijentima prenaplatile po osnovi opomena, i to uz zatezne kamate. Proizlazi to iz prijedloga mjera te dvije banke, koje je Hrvatska narodna banka (HNB) objavila na svojim internetskim stranicama, piše Jutarnji list.

Mjere PBZ-a i Hypo banke rezultat su nadzora koji je HNB 21. prosinca 2012. pokrenuo protiv šest banaka. Središnja je banka željela utvrditi radi li se ovdje o zloporabi vladajućeg položaja.

Banke su, naime, svojim internim aktima u razdoblju od 21. kolovoza 2008. do 21. srpnja 2012. mijenjale uvjete opominjanja dužnika koji kasne s podmirivanjem svojih dospjelih obveza po kreditima te njihovih sudužnika i jamaca. Pritom su mijenjale cijene naknada po opomenama, a skraćivale su i rokove opominjanja neurednih dužnika sa 30 na 20 dana. Sve je to za posljedicu imalo veći iznos naplaćenih iznosa naknada.

- Ovdje se u osnovi radi o zaštiti potrošača, na što stavljamo fokus našega djelovanja - kaže naš sugovornik iz središnje banke. Dodaje kako je riječ o nagodbi između HNB-a i poslovnih banaka da se klijentima vrati preplaćeni novac.

PBZ i Hypo nude opciju podmirenja preplaćenih iznosa po opomenama za svoja dugovanja u roku od tri mjeseca od dana donošenja rješenja HNB-a. Ta se obveza, stoji u prijedlogu mjera PBZ-a, ne bi odnosila na one kojima je banka otpisala dugovanja ili s kojima je sklopila nagodbu o podmirenju obveza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik